(Bilden är lånad från Dinella)
Kässpatzen från Allgäu
Som huvudrätt för fyra eller tillbehör för sex personer:
Degen:
500 g vetemjöl
4-5 ägg
2-2,5 dl vatten
Salt
150 g emmentaler
150 g bergkäse (Kan för enkelhetens skull ersättas med exempelvis klosterost)
6-8 gula lökar (Gärna mer, lök har ingen dött av.)
Smör eller olja
Peppar
Blanda mjöl, ägg, vatten och salt med elvisp och degkrokar tills degen får luftblåsor.
Låt sedan degen stå ett par minuter. Koka under tiden upp rikligt med saltat vatten. Tryck portionsvis ner degen i det kokande vattnet med hjälp av sen s.k. spätzlehyvel om sådan finns tillhands, annars kan den tryckas genom ett rivjärn. Ta inte för mycket på en gång. Spatzen ska koka 2-3 minuter (sedan flyter de till ytan). Ta upp dem efter hand och lägg dem i ett varm, ugnssäkert kärl. Täck med osten, peppra och sätt in i ugnen ( ca. 75°C – 100°C) några minuter. Under tiden, strimla löken och bryn den i olja eller smör. Lägg sedan löken på de färdiga kässpatzen och servera förslagsvis med en grönsallad.
Tack Lars!
Jag brukar äta den här rätten när jag är i München och den är väldigt god! Då serveras detta med fläskfilé, rostad lök och en champinjonsås.
//Sara

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar